Tänä vuonna päätimme tehdä hieman muutoksia perinteiseen joulumenuumme. Poistamme siitä muutamia kaloja ja salaatteja, jotka ovat alkaneet kyllästyttää ja lisäämme muutamia ihan uusia juttuja, joita kokeilemme nyt ensi kertaa.
Tässä tulee reseptit. Edit 9.1.2007 kuvien lisäys -vihdoin.
Maukas joulusilli
10 annosta
1 pak (2 kpl) <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /> |
kevyt- tai matjessillifileetä |
1 prk (150 g) |
Valio crème fraîchea, 28% |
2 rkl |
sitruuna- tai limettimehua |
1/2 |
punasipulia hienonnettuna |
1/2 dl |
hienonnettua tilliä |
2 rkl |
makeaa sinappia |
|
suolaa, sokeria, valkopippuria |
Oikein hyvänmakuinen silli! Tätä joulupöytään jatkossakin.
Kylmäsavulohihyytelö (10 annosta) |
|
Vuokaan: · 200 g kylmäsavulohta Vuoraa noin 1,5 l:n kakkuvuoka ensin kelmulla ja sitten kylmäsavulohiviipaleilla. Pehmitä liivatelehdet kylmässä vedessä. Purista sitruunasta mehu, kuumenna se ja sulata valutetut liivatelehdet mehuun. Jäähdytä. Sulata ja valuta katkaravut hyvin. Leikkaa kylmäsavulohi pieniksi kuutioiksi. Vatkaa kerma vaahdoksi. Vatkaa toisessa kulhossa smetana ja tuorejuusto kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kylmäsavulohikuutiot, katkaravut, kermavaahto, sitruuna-liivateseos, rouhittu valkopippuri ja silputtu ruohosipuli joukkoon. Kaada täyte vuokaan ja käännä kelmu täytteen päälle. Anna hyytyä jääkaapissa yön yli. Avaa kelmu, kumoa hyytelö tarjoiluvadille ja poista kelmu. Koristele limetin viipaleilla ja tillillä. Tarjoa jouluaterian alkupalana. |
Tämä oli tosi hyvää, tätä teen ensi joulunakin ja voisi tehdä muulloinkin kuin jouluna.
Juustosalaatti
6 - 8 annosta
1/2 pak (150 g) |
Valio Ritaria tai Valio Luostaria |
1 - 2 lajia |
lehtisalaattia, esim. mitsuna ja jääsalaatti |
1 tlk (415 / 230 g) |
päärynää tai ananasta |
1/2 |
tuoretta kurkkua |
1 pieni |
puna- tai hopeasipuli |
1 pussi (100 g) |
cashewpähkinöitä |
| |
1 prk (200 g) |
Valio ruokajogurttia tai Valio kermaviiliä |
1 rkl |
sitruunamehua |
1 rkl |
juoksevaa hunajaa tai sokeria |
(n. 2 rkl |
kanelibasilikaa) |
Ihan hyvää, mutta aika vaisun makuinen, varsinkin muiden jouluherkkujen rinnalla.
Rosolliterriini
10 annosta
3 |
liivatelehteä |
250 g (3 dl) |
etikkapunajuurta raastettuna |
2 |
keitettyä porkkanaa |
1 iso (160 g) |
hapan omena |
1 (120 g) |
sipuli |
400 g |
Valio raejuustoa |
1 |
matjessillifilee |
1/2 tl |
mustapippuria |
1/2 dl |
tuoretta tilliä |
1 rkl |
sitruunamehua |
| |
|
keitettyä munaa |
|
tilliä |
| |
2 dl |
Valio kuohukermaa vaahdotettuna |
2 tl |
sokeria |
ripaus |
suolaa |
2 tl |
sinappia |
2 - 4 tl |
sitruunamehua |
(2 - 3 tl |
punajuurilientä) |
Laita liivatelehdet runsaaseen, kylmään veteen likoamaan. Sekoita punajuuriraasteeseen pieniksi kuutioiksi leikatut porkkanat ja omena, hienonnettu sipuli, raejuusto ja hyvin pieniksi kuutioiksi leikattu silli. Mausta seos pippurilla ja tillillä. Purista liivatteista vesi pois. Kuumenna sitruunamehu kiehuvaksi ja liuota liivatelehdet siihen. Kaada seos täytteeseen ohuena nauhana, sekoita koko ajan. Kaada täyte n.1,5 litran vetoiseen vuokaan. Peitä. Anna hyytyä yön yli (tai vähintään 5 tuntia) jääkaapissa. Voit kumota rosollin tai tarjota sen suoraan kauniista vuoasta. Sekoita kastikkeen aineet. Tarjoa erikseen rosollin kanssa. VINKKI Jätä sillifileet pois ja korvaa ne pussillisella (150 g) AURA murua.
Tämä meni ihan sillisalaatiksi ja se arvattiin jo tekovaiheessa, että eihän tämä voi hyytyä, kun nestettä oli niin vähän. Mutta hyvä rosolli tuli tällä ohjeella! ;)
Maalaispatee
12 annosta
300 g |
broilerinmaksaa |
300 g |
naudan paistijauhelihaa tai hirven jauhelihaa |
2 |
viipaletta vaaleaa leipää |
1 prk (125/81 g) |
anjovista |
1 prk (200 g) |
Valio kermaviiliä |
3 |
munaa |
3 |
sipuli |
1 dl (10 kpl) |
aurinkokuivattuja tomaatteja |
2 rkl |
tomaattipyreetä |
1 rkl |
sitruunamehua |
2 rkl |
siirappia |
1 rkl |
meiramia |
1 tl |
suolaa |
1/2 tl |
rouhittua mustapippuria |
1 dl |
hienonnettua persiljaa |
Tämä jäi tekemättä, kun en löytänyt broilerinmaksaa mistään. Kokeiluun ensi jouluna.
Punajuuripatee
15 annosta
600 g (6 kpl) |
punajuuria |
3 |
sipulia |
25 g |
Valio voita |
1 pussi (150 g) |
AURA murua |
1 |
pieni prk ananasmurskaa |
5 |
munaa |
1 dl |
Valio kuohukermaa |
1/2 tl |
mustapippuria |
2 tl |
rakuunaa tai |
1 rkl |
basilikaa |
1/2 tl |
muskottipähkinää |
1/2 tl |
suolaa |
Maku oli aika makea, koostumus olisi saanut olla kiinteämpi ja pehmeämpi, oli jotenkin "rakeisen" tuntoinen. Ihan hyvää, mutta voisi kokeilla ensi jouluna toisenlaista ohjetta.
Kuvassa vasemmalla lohipatee ja oikealla punajuuripatee.
Nuo alun jutut ovat siis itsellenikin ihan uusia tuttavuuksia (valitettavasti en ole muistanut laittaa muistiin, mistä mikäkin ohje on peräisin, netistä kuitenkin kaikki olen löytänyt). Jos ohje kuulostaa tutulta ja olet sitä kokeillut, niin mielellään otan kokemuksia vastaan! Maalaispateen teen, jos löydän jostain broilerin maksaa. En ole tähän mennessä vielä löytänyt. Toimisikohan samoin, jos laittaisi naudan maksaa ja broilerin jauhelihaa? Jos jollain on joku muu helppo ja hyvä maalaispateen ohje, johon ei tule broilerinmaksaa, niin mielihyvin otan vastaan!