Tänä vuonna päätimme tehdä hieman muutoksia perinteiseen joulumenuumme. Poistamme siitä muutamia kaloja ja salaatteja, jotka ovat alkaneet kyllästyttää ja lisäämme muutamia ihan uusia juttuja, joita kokeilemme nyt ensi kertaa.

Tässä tulee reseptit. Edit 9.1.2007 kuvien lisäys -vihdoin.

Maukas joulusilli

336159.jpg
10 annosta

1 pak (2 kpl)  <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

kevyt- tai matjessillifileetä

1 prk (150 g) 

Valio crème fraîchea, 28%

2 rkl  

sitruuna- tai limettimehua

1/2  

punasipulia hienonnettuna

1/2 dl  

hienonnettua tilliä

2 rkl  

makeaa sinappia

 

suolaa, sokeria, valkopippuria


Huuhtele sillifileet ja leikkaa ne viipaleiksi. Sekoita kulhossa silliviipaleet varovasti nostellen muiden ainesten kanssa. Mausta makusi mukaan suolalla, sokerilla ja pippurilla. Koristele tarjoilukulho limetti- tai sitruunalohkoilla.

Oikein hyvänmakuinen silli! Tätä joulupöytään jatkossakin.

Kylmäsavulohihyytelö (10 annosta)

 

336154.jpg

Vuokaan:

· 200 g kylmäsavulohta

Hyytelöön:
· 6 kpl liivatelehtiä
· 1 sitruuna
· 1 ps (180 g) katkarapuja
· 200 g kylmäsavulohta
· 2 dl kuohukermaa
· 100 g smetanaa
· 200 g tuorejuustoa
· rouhittua valkopippuria
· 1 ruukku ruohosipulia

Koristeluun:
· 1 limetti
· tilliä

Vuoraa noin 1,5 l:n kakkuvuoka ensin kelmulla ja sitten kylmäsavulohiviipaleilla. Pehmitä liivatelehdet kylmässä vedessä. Purista sitruunasta mehu, kuumenna se ja sulata valutetut liivatelehdet mehuun. Jäähdytä. Sulata ja valuta katkaravut hyvin. Leikkaa kylmäsavulohi pieniksi kuutioiksi. Vatkaa kerma vaahdoksi. Vatkaa toisessa kulhossa smetana ja tuorejuusto kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kylmäsavulohikuutiot, katkaravut, kermavaahto, sitruuna-liivateseos, rouhittu valkopippuri ja silputtu ruohosipuli joukkoon. Kaada täyte vuokaan ja käännä kelmu täytteen päälle. Anna hyytyä jääkaapissa yön yli. Avaa kelmu, kumoa hyytelö tarjoiluvadille ja poista kelmu. Koristele limetin viipaleilla ja tillillä. Tarjoa jouluaterian alkupalana.

Tämä oli tosi hyvää, tätä teen ensi joulunakin ja voisi tehdä muulloinkin kuin jouluna. 

Juustosalaatti
336158.jpg
6 - 8 annosta

1/2 pak (150 g) 

Valio Ritaria tai Valio Luostaria

1 - 2 lajia 

lehtisalaattia, esim. mitsuna ja jääsalaatti

1 tlk (415 / 230 g)  

päärynää tai ananasta

1/2  

tuoretta kurkkua

1 pieni  

puna- tai hopeasipuli

1 pussi (100 g) 

cashewpähkinöitä


Kastike

1 prk (200 g)  

Valio ruokajogurttia tai Valio kermaviiliä

1 rkl  

sitruunamehua

1 rkl  

juoksevaa hunajaa tai sokeria

(n. 2 rkl  

kanelibasilikaa)


Leikkaa juusto sormenvahvuisiksi, pieniksi tangoiksi. Huuhdo ja kuivaa salaatinlehdet ja revi ne laakealle salaattivadille. Valuta päärynät. Leikkaa päärynät ja kurkku kuutioiksi tai suikaleiksi. Halkaise ja leikkaa sipuli mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi. Paahda pähkinät kuivalla, puhtaalla pannulla keskilämmöllä. Asettele kaikki ainekset kauniisti salaattipedin päälle, pähkinät pinnalle juuri ennen tarjoilua. Sekoita kastikkeen ainekset. Tarjoa kastiketta salaatin kera

 

Ihan hyvää, mutta aika vaisun makuinen, varsinkin muiden jouluherkkujen rinnalla.

 

 

Rosolliterriini

10 annosta

3  

liivatelehteä

250 g (3 dl)  

etikkapunajuurta raastettuna

2  

keitettyä porkkanaa

1 iso (160 g)  

hapan omena

1 (120 g)  

sipuli

400 g  

Valio raejuustoa

1  

matjessillifilee

1/2 tl  

mustapippuria

1/2 dl  

tuoretta tilliä

1 rkl  

sitruunamehua


Koristeeksi

 

keitettyä munaa

 

tilliä


Kermakastike

2 dl  

Valio kuohukermaa vaahdotettuna

2 tl  

sokeria

ripaus  

suolaa

2 tl  

sinappia

2 - 4 tl  

sitruunamehua

(2 - 3 tl  

punajuurilientä)

Laita liivatelehdet runsaaseen, kylmään veteen likoamaan. Sekoita punajuuriraasteeseen pieniksi kuutioiksi leikatut porkkanat ja omena, hienonnettu sipuli, raejuusto ja hyvin pieniksi kuutioiksi leikattu silli. Mausta seos pippurilla ja tillillä. Purista liivatteista vesi pois. Kuumenna sitruunamehu kiehuvaksi ja liuota liivatelehdet siihen. Kaada seos täytteeseen ohuena nauhana, sekoita koko ajan. Kaada täyte n.1,5 litran vetoiseen vuokaan. Peitä. Anna hyytyä yön yli (tai vähintään 5 tuntia) jääkaapissa. Voit kumota rosollin tai tarjota sen suoraan kauniista vuoasta. Sekoita kastikkeen aineet. Tarjoa erikseen rosollin kanssa. VINKKI Jätä sillifileet pois ja korvaa ne pussillisella (150 g) AURA murua.

Tämä meni ihan sillisalaatiksi ja se arvattiin jo tekovaiheessa, että eihän tämä voi hyytyä, kun nestettä oli niin vähän. Mutta hyvä rosolli tuli tällä ohjeella! ;)

Maalaispatee

12 annosta

300 g  

broilerinmaksaa

300 g  

naudan paistijauhelihaa tai hirven jauhelihaa

2  

viipaletta vaaleaa leipää

1 prk (125/81 g)  

anjovista

1 prk (200 g)  

Valio kermaviiliä

3  

munaa

3  

sipuli

1 dl (10 kpl)  

aurinkokuivattuja tomaatteja

2 rkl  

tomaattipyreetä

1 rkl  

sitruunamehua

2 rkl  

siirappia

1 rkl  

meiramia

1 tl  

suolaa

1/2 tl  

rouhittua mustapippuria

1 dl  

hienonnettua persiljaa


Sulata broilerinmaksat. Laita kaikki aineet (anjovikset valutettuna) paitsi persilja, monitoimikoneen kulhoon. Jauha tasaiseksi. Voit käyttää myös sauvasekoitinta tai tehosekoitinta. Lisää persilja joukkoon. Voitele noin 1,5 l:n vetoinen patee-, kakku- tai leipävuoka voilla ja kaada massa vuokaan. Kypsennä 175 asteessa 1 tunti 20 min, kunnes patee on kiinteää. Jäähdytä vuoassaan ja kumoa. Tarjoa alkuruokana keitettyjen perunoiden, cocktailkurkkujen, hillosipulin tai etikkaisen vihannesrelissin kanssa. Patee sopii myös leivän päälle sekä noutopöydän tarjottavaksi. VINKKI: Voit halutessasi jättää vuoan voitelematta ja vuorata sen 1 pakkauksella pekoniviipaleita.

Tämä jäi tekemättä, kun en löytänyt broilerinmaksaa mistään. Kokeiluun ensi jouluna.

Punajuuripatee

15 annosta

600 g (6 kpl)  

punajuuria

3  

sipulia

25 g  

Valio voita

1 pussi (150 g)  

AURA murua

1  

pieni prk ananasmurskaa

5  

munaa

1 dl  

Valio kuohukermaa

1/2 tl  

mustapippuria

2 tl  

rakuunaa tai

1 rkl  

basilikaa

1/2 tl  

muskottipähkinää

1/2 tl  

suolaa


Keitä punajuuret kypsiksi ja kuori. Hienonna sipulit ja hauduta voissa pehmeiksi. Soseuta punajuuret ja sipulit. Lisää jäähtyneen soseen joukkoon AURA muru ja valutettu ananasmurska. Vatkaa munat kerman joukkoon ja yhdistä seokset. Mausta. Kaada seos voideltuun pitkulaiseen 1 1/2 litran teflonvuokaan. Nosta vuoka uunipannulle, missä on vettä. Kypsennä uunissa 150 asteessa noin 1 1/2 tuntia. Kumoa ja jäähdytä. Koristele tuoreilla yrteillä. Tarjoa kylmänä puffeepöydässä.

Maku oli aika makea, koostumus olisi saanut olla kiinteämpi ja pehmeämpi, oli jotenkin "rakeisen" tuntoinen. Ihan hyvää, mutta voisi kokeilla ensi jouluna toisenlaista ohjetta.

336156.jpg

Kuvassa vasemmalla lohipatee ja oikealla punajuuripatee.

Graavisuolattu lohi

Sienisalaatti

Lohipatee ja puolukkakastike

Pähkinäleipä

Mihannan joululeipä

Laatikot

Karjalanpaisti

Konjakkisinappi

Luumurahka

Piparit

Joulupulla

Taatelikakku

Hieno suklaakakku

Pasteijat

Nuo alun jutut ovat siis itsellenikin ihan uusia tuttavuuksia (valitettavasti en ole muistanut laittaa muistiin, mistä mikäkin ohje on peräisin, netistä kuitenkin kaikki olen löytänyt). Jos ohje kuulostaa tutulta ja olet sitä kokeillut, niin mielellään otan kokemuksia vastaan! Maalaispateen teen, jos löydän jostain broilerin maksaa. En ole tähän mennessä vielä löytänyt. Toimisikohan samoin, jos laittaisi naudan maksaa ja broilerin jauhelihaa? Jos jollain on joku muu helppo ja hyvä maalaispateen ohje, johon ei tule broilerinmaksaa, niin mielihyvin otan vastaan!