Pitkästä aikaa ostin kokonaisen lohen. Siitä saakin ruokaa monelle kerralle, riippuen tietysti lohen ja perheen koosta. ;)

Fileoin lohen ja teen selkäruodosta ym. "poisheitettävistä" osista kalakeiton. Fileet pakastan sopivan kokoisina paloina tai joskus kun olen oikein viitseliäs, suikaloin ja maustankin osan valmiiksi, niin ovat sitten valmiita vaikkapa kiusaukseen, kastikkeeseen tms.

Mutta tässä lohikeiton valmistus.

167615.jpg

Laita selkäruoto yms. kattilaan, lisää vettä sen verran, että juuri peittyy. Lisää mukaan makua antamaan esim. porkkanaa isoina paloina, sipulia lohkoina ja tillinvarsia, sekä suolaa. Kuori pinnalle nouseva vaahto ja lisää joukkoon vielä kokonaisia pippureita ja laakerinlehti. Siksi ne vasta vaahdon kuorinnan jälkeen, koska muuten lähtevät helposti kuorittaessa mukaan!

Kalan kiehuessa kuori ja pilko perunat ja porkkanat, sekä silppua sipuli. Laita toisen kattilan (tai muun astian) päälle lävikkö ja kaada kattilan sisus siihen, liemi tulee talteen toiseen kattilaan. Laita liemi  takaisin kiehumaan ja lisää siihen perunat, porkkanat ja sipulisilppu. Kannattaa maistaa liemen maku jo tässä vaiheessa ja tarpeen mukaan lisätä suolaa tai kalaliemijauhetta/kuutio.

Sillä aikaa irrottele ruodoista "lihat".( Jos olet fileoinut kalan niin tarkkaan, ettei lihaa ole tarpeeksi, lisää keittoon paloiteltua kalaa.)  Kun perunat ovat kypsiä, lisää joukkoon ruodoista irroteltu kala. Kaada joukkoon ruokakermaa ja tillisilppua. Kiehauta keitto vielä ja tarkista maku.

167641.jpg