Tämä on mainio kakku, jos haluaa tehdä kakun etukäteen, eikä juuri ennen h-hetkeä. Jäädykekakku säilyy pakastimessa jopa 3-4 kuukautta, joten sitä voi pitää myös vierasvarana.

Edit 2.4.07 Ohjekin viimein!

458377.jpg

Pohja

3 munaa

1 dl sokeria

1 dl vehnäjauhoja

½ dl perunajauhoja tai ohrakasta

1 tl leivinjauhetta

Vaahdota sokeri ja munat hyväksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja kääntele ne munavaahdon joukkoon. Kaada tasapohjaiseen (mieluiten irtoreunaiseen) voideltuun noin 2 litran vuokaan. Paista 200 asteessa noin 25 min.

Täyte

3/4 dl vahvaa kahvia

1½ dl tomusokeria

3 keltuaista

100 g taloussuklaata

(kahvilikööriä)

3 dl kuohukermaa (Flora Vispiä)

Kostutus

n. 1 dl sokeroitua, vahvaa kahvia

Koristeluun

2-3 dl kuohukermaa

2-3 rkl sokeria

suklaalastuja (kahvinpapukarkkeja)

Halkaise jäähtynyt torttupohja.

Mittaa kahvi, sokeri ja keltuaiset kasariin. Kuumenna ja sekoita, kunnes kiisseli sakenee. Lisää kuumaan kiisseliin rouhittu suklaa ja sekoita, kunnes se sulaa. Anna kiisselin jäähtyä.

Vaahdota kerma ja kääntele se jäähtyneeseen kiisseliin.

Pane torttupohjan alaosa kelmulla vuorattuun vuokaan (sama vuoka jossa paistoit). Kostuta torttulevyt kevyesti vahvalla sokeroidulla kahvilla. Kaada täyte vuokaan ja nosta toinen levy päälle.

Peitä vuoka foliolla ja nosta pakastimeen vähintään 4-5 tunniksi. Nosta torttu jääkaappiin pehmenemään noin tuntia ennen tarjoilua. (jos ollut pakastimessa pitempään, esim. päiviä, niin kannattaa nostaa aiemmin, 2-3 tuntia ainakin).

Vaahdota kerma ja mausta se sokerilla. Levitä kermavaahto tortun pinnalle ja reunoille. Koristele esim. suklaalastuilla.

Ohje on kirjasta " Kodin suuri leivontakirja" (Valitut Palat).

Torttu on sen verran tuhtia tavaraa, ettei kovin paksuja kermapursotuksia kannata laittaa. Minä keitin kahvin Kotigastronomin Konjakki-tryffeli-maustekahvista (1/3 maustekahvia, 2/3 tavallista kahvia), joten tuli ikään kuin tuo kahvilikööri korvattua sillä. Mutta olen tehnyt aikaisemmin ihan ilman liköörejä tai maustekahveja ja hyvää on ollut.

458382.jpg