Itseleivotut tuoreet sämpylät ovat ihania! Ja sämpylätaikinaa voi muutella aina mielensä mukaan lisäämällä sinne esim. puuronjämät, porkkanasraastetta, siemeniä, rouhejauhoja, puurohiutaleita, leseitä...
Näihin sämpylöihin tuli aineksia kuta kuinkin näin:
5 dl vettä
50 g hiivaa
1½ tl suolaa
2 rkl siirappia
3 dl kaura & ruis-puurohiutaleita
7-8 dl vehnäjauhoja
½ dl öljyä
Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola, siirappi ja puurohiutaleet. Lisää jauhot aluksi esim. haarukkavatkaimella vatkaten, alusta lopuksi käsin. Lisää viimeiseksi öljy, alusta kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista. Ripottele pinnalle hieman jauhoja ja kohota liinan alla. Leivo sämpylöiksi, kohota vielä. Paista +225 asteessa 10-15 min.
Jääkaapista löytyi muutama nakki ja ajattelin kokeilla onnistuisiko nakkikääröjen teko voitaikinan sijaan ihan sämpylätaikinasta. Ja kyllä onnistui! Kaulin vain taikinasta levyn, laitoin siihen juustosiivun, sekä nakin, jonka päät leikkasin ristiin. Sitten vain rullalle, kohotus ja paisto.