Tämän leipäohjeenkin otin Pakkopullasta, siellä nimellä perin tavalliset arkirieskat. Taikinaa tehdessä rupes kuitenkin tuntumaan, että kyllähän leipätaikinaan pitää laittaa jotain makeaa ja öljyä! Ja paistoinkin miedommassa lämmössä.

170833.jpg

Poika oli taas innoissaan leipomisessa mukana, vaikka meinasin kieltää koko homman, kun oli lorotellut melkein puoli pulloa Sebamed-pesunestettä (litran pullosta!) pesuhuoneen lattialle ja saippuoinut sillä itsensä ihan vihreäksi! Mutta kun toinen tulee essun ja kaulimen kanssa ja sanoo "minä leivon ihan oman leivän ja syön sen", niin enhän minä voinut muuta kuin antaa oman taikinanpalan leivottavaksi. Meinasi kyllä syödä leivän jo taikinana!  

170828.jpg

2 isoa leipää

7½ dl vettä

4 dl neljänviljan hiutaleita

50 g hiivaa

4 rkl siirappia

3 tl suolaa

4 dl sämpyläjauhoja

9-10 dl vehnäjauhoja

3/4 dl öljyä

Liota hiutaleita lämpimässä vedessä 5-10 min. Lisää hiiva, suola ja siirappi. Lisää jauhot ja lopuksi öljy. Alusta taikina että irtoaa kulhon reunoista. Kohota kaksinkertaiseksi.

Leivo taikinasta kaksi leipää (tai useampia pieniä leipiä/sämpylöitä). Kohota. Voitele maidolla, ripottele pinnalle hiutaleita. Paista +200 asteessa 30-40 min.