Tänään saatiin ensimmäiset isot tomaatit kasvarista. Pikkutomaatteja on saatu nauttia jo pitemmän aikaa. Kasvihuonekurkkua on tullut todella hyvin, olemme syöneet suunnilleen kurkku/päivä ja muutama kurkku viety mummulle ja papallekin. Avomaankurkkuja kahdesta taimesta tulee aina sellaisina vajaan kilon ryppäinä, eli  tänään seitsemän kurkkua, noin 800g. Ja tämä taisi nyt olla neljäs satsi.

Revin loput sipulit kasvarista pois, kun eivät siellä kerran kasva. Muutama oli ihan käyttökelpoinen, mutta monet olivat ihan pehmeitä.

152320.jpg

"Mansikkamaalta" on poika saanut napsia herkkupaloja pitkin kesää. Tuo on hyvä lajike, kun tuottaa satoa pitkin kesää. Viime kesänä tuli niin paljon mansikkaa, että pystyi kakunkin tekemään, mutta tänä kesänä on tullut huonommin, eivätkä taimet ole kasvaneetkaan niin kuin viime kesänä. Vaan onhan tämä ollutkin niin kamalan kuuma ja kuiva kesä, ettei kai ihmekään.

Mutta suosittelen tätä mansikkaa erityisesti lapsiperheille! Meidän poika on ainakin ihan innoissaan ja menee joka aamu katsomaan onko kypsiä mansikoita. Nyt malttaa jo odottaa siihen asti, että mansikat ovat kypsiä, alkukesästä meinasi repiä heti kun marja vähän punersi. Lajike on siis Greenfinger. Sitä voi kasvattaa amppeleissa ja ruukuissa vaikka parvekkeellakin, joten ei tarvitse isoa pihaa ollakseen mansikkatarhuri! Kokeilkaapa ensi kesänä!

152322.jpg

Meillä on muutama karviaismarjapensaskin. Ne ovat tehneet tänä kesänä hyvän sadon! Oksat aivan painuvat maahan marjojen painosta. Pitäisi tehdä jonkinlainen tuki, mutta eipä ole saanut aikaiseksi...

152334.jpg

Ja sitten kasvihuoneen sisälle... Kovasti paljon on tomaattiterttuja, toivottavasti kerkeävät kypsyä. En yhtään muista mihin aikaan viime kesänä alkoivat kypsyä. Onko muita puutarhureita kuulolla? Olisi kiva kuulla joko muualla ollaan edellä. Auringon ja lämmön puutteesta ei ainakaan ole tarvinnut kärsiä, mutta liika kuumuuskinhan on pahasta. Meidän kasvariin paistaa melkein koko päivän aurinko ja mittarit näyttää usein yli +40C!

152323.jpg

Voi itku, ei tuosta kesäkurpitsakuvasta nyt oikein näykään, mitä yritin kuvata. Nimittäin kun kylvämistäni siemenistä on kasvanut kahdenlaisia kesäkurpitsoita. Toiset ovat pitkiä ja tummanvihreitä (näkyy kuvassa oikealla) ja toiset vaaleampia ja päärynänmuotoisia (vasemmalla 2 kpl)! Ovatko nekin ihan syötäviä kesäkurpitsoita vai jotain koristekurpitsoita? Samasta pussista on kaikki siemenet. En ole vielä uskaltanut noita päärynänmuotoisia käyttää, ennen kuin joku minulle vahvistaa, että ne ovat kesäkurpitsoita ;)

152324.jpg

Ja sitten kurkkuja. Kurkun lehtiin on nyt alkanut tulla vaaleanruskeita laikkuja ja olen lehtiä aika paljon poistanut. 

Tillit ovat kasvaneet hyvin, mutta persilja ei kasvanut. Ehkä kesäkurpitsat veivät kaikki ravinteet ja se luovutti. Harmi, sillä tykkään kovasti persiljasta. Tilli ja persilja ovatkin ainoita yrttejä, joita osaan tuoreena käyttää. Viime kesänä kasvatin siemenistä basilikaa, oreganoa ja sitruunamelissaa, mutta en sitten jotenkin osannut laittaa niitä tuoreena ruokaan. Syksyllä kuivatin basilikaa ja oreganoa ja käytin ne sitten niin :)

152329.jpg

Tässä amppelitomaatti. Aivan ihanan makeita pikkutomaatteja!

152330.jpg

Samettiruusut kukkivat edelleen näin ihanasti! Tuntuu mukavalta niitä katsella ja ajatella, että itse olen ne siemenestä kasvattanut ja ihan ovat "kuin kaupasta ostettuja!"  ;)

152321.jpg