Äiti ja isä olivat saaneet paljon muikkuja verkoista ja siellä käydessämme tein kalakukkoa valmiista pakaste ruistaikinasta. Herrrkullista ja helppoa! Laitan tähän Myllyn Parhaan reseptin, jonka mukaan kukon tein, tosin jätin riisin pois.

Kalakukko

½

kg

     pikkukaloja ruotoineen (esim. muikku, ahven) tai

 

     

     isomman kalan ruodottomia kalafileitä (esim. kirjolohi)

n.100

g

     ohuita siankylkiviipaleita tai nokare voita

1-2

tl

     suolaa

(2

rkl

     Myllyn Paras Puuroriisiä tai Esikypsytetty Ohrasuurimoita)

1

pkt

     Myllyn Paras Ruistaikinaa (500 g)

Ota taikinalevyt erilleen ajoissa sulamaan. Poista muikuista tai ahvenista päät ja sisälmykset tai valmistele isompi kala ruodottomiksi filepaloiksi. Kaaviloi sulaneet ruistaikinalevyt puolta ohuemmiksi yhdistäen ne reunasta yhdeksi isoksi ruislevyksi.

Ripottele levyn keskelle riisit (vetävät kaloista kosteutta, jotta kukko ei repeilisi uunissa) ja levitä kalat keoksi päälle. Laita kalakeon päälle ohuita siankylkiviipaleita tai muutama nokare voita.

991415.jpg

991418.jpg

Nosta taikinalevyn reunat kukon päälle ja sulje kukko kostutetuin sormin tiivistäen saumat ja siloitellen pinta tasaiseksi. Poista ylimääräinen taikina mikäli sitä jää: sillä voi paikkailla paiston aikana mahdollisesti repeilevää kukkoa.

991426.jpg

Voitele kukko voisulalla ja pistele haarukalla. Paista kukkoa ensin kuumassa uunissa (n. 225-astetta) puolisen tuntia, voitele kukko sen jälkeen uudelleen ja kääri alumiinifolioon ja hauduta kukkoa kolmisen tuntia 100-150-asteisessa uunissa. Jälkihauduta kukkoa liinan sisällä vielä paiston jälkeen.

Resepti: Arja Savela, Myllyn Paras Oy

991431.jpg