Tämä kuva piti laittaa jo ennen lomalle lähtöä, mutta unohtui sitten lähtöhulinassa. Eli tässä paikallinen pohjois-pohjanmaalainen juhannusherkku: juhannusjuusto, juustokeitto, makia juusto, punainen juusto... rakkaalla lapsella monta nimeä. Valmistusohjetta en osaa antaa, mutta jos joku osaa, niin ilomielin otan vastaan ja julkaisen tässä!

707143.jpg

Herkullisen näköistä, eikö? ;)

Edit: 5.7.07 HIENOA! Nyt löytyi resepti tällekin herkulle! Kiitos Runotyttö Tiia!

JUHANNUSJUUSTO ELI MAKIA JUUSTO

6 l täysmaitoa tai ternimaitoa                                                                                                            
1rkl juustonjuoksutinta
½ tl suolaa

Sekoita kädenlämpöiseen maitoon juoksutin ja anna maidon juoksettua lämpimässä, kunnes juustomassa on erottunut herasta eli maito on juoksettunut (noin 30 minuuttia). Viillä juustomassa muutaman kerran ristiin. Näin juusto erottuu helpommin herasta. Nosta kattila liedelle. Kuumenna seos kattilassa hitaasti kiehumispisteeseen ja keitä hiljalleen useita tunteja (6-8 tuntia) niin kauan, että seos tulee punaiseksi. Juhannusjuusto punertuu helposti, jos osa keitinliemenä olevasta herasta vaihdetaan maitoon. Heran voi lisätä takaisin keittämisen loppuvaiheessa. Voit herottaa maidon eri astiassa ja siirtää kokkareet kiehumaan maitoon puhtaaseen kattilaan. Näin vältät pohjaan palamisen. Mitä kauemmin juustoseosta keitetään, sitä voimakkaampi maku ja väri siihen tulee. Lopuksi juusto maustetaan suolalla (ja sokerilla).

Lähde: Pohjanluoma, R. Perinnemakuja maakunnista.