Tein ystävänpäivän ateriaksi kanahampurilaisia ja itsetehtyjä ranskalaisia. Mies aina valittaa hampurilaispaikkojen hampurilaisia, kun "ovat niin pieniä, ettei tuu kuin vihaseksi kun semmosen syö". Niinpä tein hänelle oikein jättihampparin ja oli kuulemma ihan riittävä... ;)

Laitan tämän illanistujais-kategoriaan, sillä tämä kävisi mainiosti tarjottavaksi illanistujaisiinkin, kun sämpylät ja pihvit voi tehdä valmiiksi etukäteen ja lisukkeet laittaa kuppeihin, joista jokainen voi täyttää oman hampurilaisensa makunsa mukaan.

Lisäksi aurinkotomaatti- ja valkosipulidipit ja light-colaa.

397244.jpg

Hampurilaissämpylät

3 dl vettä

25 g hiivaa <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

1 tl suolaa

n. 4 dl puolikarkeita vehnäjauhoja

n. 3 dl durumvehnäjauhoja

2 rkl sokeria

1 rkl öljyä

 

Pinnalle:

n. 1 dl vettä

½ dl seesaminsiemeniä

 

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola, sokeri ja öljy ja alusta taikinaksi jauhoilla. Kohota taikina peitettynä kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa. Leivo kohonnut taikina tangoksi ja ota siitä palasia. Pyörittele niistä sämpylöitä, painele aika litteäksi ja aseta ne leivinpaperin päälle uunipellille. Anna kohota kaksinkertaisiksi peitettyinä. Voitele sämpylöiden pinta vedellä tai maidolla, ripottele pinnalle halutessasi seesaminsiemeniä. Paista 225 asteisessa uunissa 10-15 min.

Kanapihvit

1 dl korppujauhoja

2 dl kermaviiliä

1 kananmuna

400 g kananpojan jauhelihaa

1 sipuli

3 tl broilerimaustetta

1 tl sitruunapippuria

1 tl aromimaustetta

½ tl mustapippuria

Sekoita korppujauhot ja mausteet kermaviiliin ja anna turvota hetki. Pilko ja kuullota sipuli. Lisää korppujauhoseokseen muna, sipuli ja broilerin jauheliha. Sekoita tasaiseksi.

Muotoile taikinasta kostutetuin käsin pihvejä. Kypsennä paistinpannulla tai 225 asteisen uunin keskitasolla n. 15 min.

Hampurilaiset

Halkaise sämpylät ja lämmitä sämpylöitä ja pihvejä hetki uunissa. Täytteenä meillä oli: ketsuppi, sinappi, maustekurkkuviipaleet, sipulirenkaat, cheddarjuustosiivu, ananasrengas, tomaatti, lehtisalaatti sekä loraus hampurilaiskastiketta.

Ranskalaiset

Ranskalaiset tein käyttäen valkosipuli&yrtti perunakuorrutetta. Kuori perunat ja leikkaa ranskalaisiksi. Kaada päälle loraus öljyä ja ripottele perunakuorrutetta päälle, sekoita niin että kaikki maustuvat. Paista +225 asteisessa uunissa noin 25-30 min.

Dipit

Tein ranskalaisille dipit sekoittamalla yhteen rasvatonta majoneesia ja kermaviiliä (majoneesin maku yksinään oli liian pistävä). Toiseen dippiin laitoin Dip-mix Valkosipulia ja toiseen Aurinkotomaattia.

Pojan kommentti ateriasta: "minä ihan innostun tästä ruuasta!"