Tein ystävänpäivän ateriaksi kanahampurilaisia ja itsetehtyjä ranskalaisia. Mies aina valittaa hampurilaispaikkojen hampurilaisia, kun "ovat niin pieniä, ettei tuu kuin vihaseksi kun semmosen syö". Niinpä tein hänelle oikein jättihampparin ja oli kuulemma ihan riittävä... ;)
Laitan tämän illanistujais-kategoriaan, sillä tämä kävisi mainiosti tarjottavaksi illanistujaisiinkin, kun sämpylät ja pihvit voi tehdä valmiiksi etukäteen ja lisukkeet laittaa kuppeihin, joista jokainen voi täyttää oman hampurilaisensa makunsa mukaan.
Lisäksi aurinkotomaatti- ja valkosipulidipit ja light-colaa.
Hampurilaissämpylät
3 dl vettä
25 g hiivaa <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
1 tl suolaa
n. 4 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
n. 3 dl durumvehnäjauhoja
2 rkl sokeria
1 rkl öljyä
Pinnalle:
n. 1 dl vettä
½ dl seesaminsiemeniä
Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola, sokeri ja öljy ja alusta taikinaksi jauhoilla. Kohota taikina peitettynä kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa. Leivo kohonnut taikina tangoksi ja ota siitä palasia. Pyörittele niistä sämpylöitä, painele aika litteäksi ja aseta ne leivinpaperin päälle uunipellille. Anna kohota kaksinkertaisiksi peitettyinä. Voitele sämpylöiden pinta vedellä tai maidolla, ripottele pinnalle halutessasi seesaminsiemeniä. Paista 225 asteisessa uunissa 10-15 min.
Kanapihvit
1 dl korppujauhoja
2 dl kermaviiliä
1 kananmuna
400 g kananpojan jauhelihaa
1 sipuli
½ tl mustapippuria
Sekoita korppujauhot ja mausteet kermaviiliin ja anna turvota hetki. Pilko ja kuullota sipuli. Lisää korppujauhoseokseen muna, sipuli ja broilerin jauheliha. Sekoita tasaiseksi.
Muotoile taikinasta kostutetuin käsin pihvejä. Kypsennä paistinpannulla tai 225 asteisen uunin keskitasolla n. 15 min.
Hampurilaiset
Halkaise sämpylät ja lämmitä sämpylöitä ja pihvejä hetki uunissa. Täytteenä meillä oli: ketsuppi, sinappi, maustekurkkuviipaleet, sipulirenkaat, cheddarjuustosiivu, ananasrengas, tomaatti, lehtisalaatti sekä loraus hampurilaiskastiketta.
Ranskalaiset
Ranskalaiset tein käyttäen valkosipuli&yrtti perunakuorrutetta. Kuori perunat ja leikkaa ranskalaisiksi. Kaada päälle loraus öljyä ja ripottele perunakuorrutetta päälle, sekoita niin että kaikki maustuvat. Paista +225 asteisessa uunissa noin 25-30 min.
Dipit
Tein ranskalaisille dipit sekoittamalla yhteen rasvatonta majoneesia ja kermaviiliä (majoneesin maku yksinään oli liian pistävä). Toiseen dippiin laitoin Dip-mix Valkosipulia ja toiseen Aurinkotomaattia.
Pojan kommentti ateriasta: "minä ihan innostun tästä ruuasta!"