Tein maksa- ja lanttulaatikkoa valmiiksi joulua varten ja laitoin massan ilman paistamista pakastimeen alumiinivuokassa. Sieltä sitten vain sulatus ja paisto, niin on laatikot valmiit joulupöytään. Halusimme kuitenkin jo vähän maistella itsenäisyyspäivänä laatikoita hirvipaistin kanssa, joten tein näin: laitoin maksa-, lanttu- ja pakastimeen jo aiemmin tekemäni porkkanalaatikkomassan samaan vuokaa. Väliin laitoin leivinpaperisuikaleet, etteivät sekoitu. Sitten vain uuniin 175-200 asteeseen 1½-2 tunniksi!

289964.jpg

Tässä siis kuva ennen uuniin laittoa. Kypsänä en kerennytkään ottaa kuvaa, kun oli niin nälkäistä porukkaa. ;)

Maksalaatikko

2 dl puuroriisiä

7½ dl vettä

2 tl suolaa

5 dl maitoa

1 rkl margariinia tai öljyä

1 sipuli

350 g jauhettua naudan maksaa

1 muna

1½ dl rusinoita

4-5 rkl siirappia

1/4 tl valkopippuria

1 tl meiramia

Keitä riisiä suolalla maustetussa vedessä noin 20 min.  Hienonna ja kuullota sipuli. Ota kattila pois liedeltä ja lisää kylmä maito, sipuli, maksa, muna, rusinat ja siirappi. Mausta. Kaada seos voideltuun uunivuokaan. Paista +175-200 asteessa noin 1½ tuntia.

Tästä tulee aika iso satsi, tuon kuvassa olevan lisäksi kaksi 0,85 litran alumiinivuokaa.

Lanttulaatikko

2 suurta lanttua

½ l vettä

2 rkl korppujauhoja

1 dl kermaa

½-1 dl siirappia

½ tl valkopippuria

(½ tl muskottipähkinää)

1 muna

Keitä kuoritut, paloitellut lantut vedessä pehmeiksi. Jätä keitinvesi talteen. Turvota korppujauhoja kermassa. Soseuta lantut ja lisää muut aineet. Ohenna sopivaksi keitinliemellä. Maistele, että on tarpeeksi makeaa, lisää tarvittaessa siirappia! Laita vuokaan, ripottele pinnalle korppujauhoja ja laita muutama voinokare. Paista +200 asteessa 1½-2 tuntia.

Laitan tähän vielä imelletyn perunalaatikon ohjeen, se tehdään mummolassa sitten aatonaattoiltana.

Imelletty perunalaatikko

1 kg perunoita

vettä

½ dl vehnäjauhoja

5 dl maitoa

50 g voita sulatettuna

2 tl suolaa

½ tl muskottipähkinää

2 rkl siirappia tai sokeria

Keitä perunat suolattomassa vedessä. Kuori kuumat perunat ja soseuta ne. Sekoita jauhot soseeseen. Peitä astia kannella ja anna imeltyä 50-asteisessa uunissa 4-5 tuntia. Sekoita muutaman kerran imeltymisen aikana. Hyvä imeltymislämpötila on 50-60 astetta, mutta imeltyminen lakkaa soseen lämpötilan ylittäessä 80 astetta. Hyvä konsti on laittaa esim. puulasta uuninluukun väliin, jolloin se jää vähän auki, eikä kuumu liikaa.

Lisää imeltyneeseen soseeseen sulatettu rasva ja maitoa niin paljon, että seoksesta tulee löysää. Mausta seos. Jos sose ei ole imeltynyt riittävästi, lisää hieman siirappia tai sokeria.

Kaada seos voideltuun uunivuokaan. Jätä vuoka melko vajaaksi, sillä laatikko kuohuu kypsyessään. Paista + 150 asteessa noin 2 tuntia.

Porkkanalaatikon ohjeen löydät täältä.