Minä leivon harvoin pullaa. jotenkin se tuntuu niin työläältä. Nyt sitten ajattelin, että kun kerran alan niin teen kerralla enemmän. Litran taikinan tein ja niistä monenlaisia pullia.

Pullataikina

1 l vettä

100 g hiivaa

1½ rkl kardemummaa (kaupan kardemummaa laittaisin 2 rkl, mutta KG:n kardem. riittää pienempi määrä)

3 tl suolaa

4 dl sokeria

2 kananmunaa

n. 1,8 kg vehnäjauhoja

250 g sulatettua margariinia

Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää sokeri, suola, kardemumma ja munat. Lisää jauhoja vähitellen ja vaivaa taikina hyvin. Lisää rasva loppuvaiheessa. Alusta taikina tasaiseksi, kunnes se irtoaa kulhon reunoista. Kohota 20-30 min. Leivo pulliksi, kohota, voitele munalla, täytä tai koristele mielesi mukaan. Paista pikkupullia +225 asteessa keskitasolla 8-10 min. ja pitkoja +200 asteessa alatasolla 20-25 min.

247212.jpg

Kuvassa ylhäällä sitruunajauheella maustettua vanilliinikreemiä, persikkaa ja kirsikkaa, oikealla sitruuna-kreemiä ja tummaa kuorrutetta, alhaalla omenasose-kreemiä.

Kreemipullat

Tee taikinasta pyöreitä pikkupullia ja kohota ne. Paina jauhotetulla juomalasin pohjalla kohonneeseen pullaan syvennys. Voitele reunat kananmunalla ja laita syvennykseen täytettä ja koristeet. Ripottele halutessasi vielä sokeria reunoille. 

Tein vanilliinikreemin suhteessa 1½ dl kreemijauhetta ja 5 dl vettä.

Noin puolet kreemistä maustoin 1 tl sitruunajauhetta, joka antoi todella ihanan raikkaan sitruunan maun! Laitoin täytettä pullan syvennykseen ja osaan pullista laitoin koristeeksi säilykepersikkaviipaleet ja cocktailkirsikan puolikkaan. Osaan laitoin keskelle muutaman palan tummaa kuorrutetta. Sitruunan ja suklaan yhdistelmä oli aivan ihana, varsinkin vielä lämpimänä, kun tumma kuorrute oli sulaa.

Toiseen puoleen kreemistä sekoitin itse tehtyä omenasosetta ja ripauksen kanelia. Tällä täytin sekä noita pyöreitä pullia, että alla olevat sarvet.

247215.jpg

Sarvet syntyvät seuraavasti. Kauli taikinasta ympyrä. Jaa ympyrä taikinapyörällä kahdeksaan kolmioon. Laita täytettä kolmion leveään päähän ja kääri rullalle. Laita sarvi leivinpaperille kohoamaan ja käännä samalla kaarevaksi sarven muotoon.   

247213.jpg

Ja vielä vinkki jos tuntuu ettei leipomisesta tule mitään, kun lapset pyörivät jaloissa ja pyytävät sinne ja huutavat tänne. Anna lapselle pala taikinaa ja anna leipoa omat pullansa/leipänsä. Meidän poika ainakin on innokas leipoja ja viihtyy yhden taikinamöntin kanssa kauankin aikaa sitä taputellen, pyöritellen, kauliten ja tietysti maistellen. Sitten kun on saanut leipomisesta tarpeekseen niin tuotos nostetaan pellille ja hän siirtyy omiin leikkeihinsä, eikä yleensä enää sen jälkeen hae turhaan huomiota, kun on saanut äidinkanssatouhuamis-annoksensa täyteen. Sitten tietysti tulee itse koristelemaan oman leipomuksensa. Tässä pojan autopulla "kaikilla mausteilla". :)