Tuli mieleeni eilen pohjaanpalanutta kattilaa putsatessa, että olisi mukava kerätä arkea helpottavia niksejä. Tänään ajatus vain vahvistui, kun mietin mitä tekisin sitruunalle, josta tarvittiin vain kuori ja 2 rkl mehua, enkä tarvinnut loppumehua nyt mihinkään. Niinpä tässä aukeaa Niksinurkka!

Tähän kerään itsekeksimiäni tai hyväksi havaitsemiani muilta oppimiani niksejä ja toivon saavani niitä teiltä lisää! Ihan mitä vaan keittiössä, lapsiperheessä, kotiaskareissa... missä vaan käyttämiänne niksejä, vinkkejä, keksintöjä... "jätteiden" uusiokäyttöä, miten tehdä jokin asia helpommin tai nopeammin, miten välttää jokin ikävä asia...

* Pohjaanpalanut kattila lähtee puhtaaksi näin: laita kattilanpohjalle muutama desi vettä ja ripaus pyykkipulveria. Sitten kattila liedelle ja kiehumaan. Palanut mönjä irtoaa ilman lihasvoimaa!

* Jäikö sitruunasta puristettua mehua jäljelle, etkä tarvitse sitä lähiaikoina? Pakasta sitruunamehu jääpalakuutioissa. Sieltä sitä voi sulattaa tarvittavan määrän tai laittaa vaikka vesi/mehukannuun tai booliin makua ja kylmyyttä antamaan!

* Jääpalakuutioissa on hyvä pakastaa itsetehdyt vauvan soseet! Kun ovat jäätyneet, irrota ja laita pakasterasiaan. Sieltä sitten on helppo sulattaa tarvittava määrä. (Kunhan vauva alkaa syödä kiinteitä, laitan sitten ohjeita ja kuvia myös vauvan ruoista ja niiden tekemisestä.)

* Myös lypsettyä rintamaitoa voi pakastaa jääpalakuutioissa. Näillä on hyvä ohentaa liian paksuja vauvansoseita. Laita maitokuutio kuumaan soseeseen, jolloin sose jäähtyy nopeasti ja samalla ohenee. 

* Vedenkeittimellä saa nopeutettua ison vesimäärän (esim. pastan keitinvesi) kiehumista. Laita kattilan pohjalle vähän vettä ja kattila liedelle. Keitä myös vedenkeittimellä vettä. Kun vedenkeitin on kuumentanut veden kiehuvaksi, kattilassakin jo vesi kiehuu. Sitten vain kiehuva vesi keittimestä kattilaan ja pastat kypsymään tai tuttipullot, rintapumpun osat tms. kiehumaan!

* Tuttipullot, tutit yms. saa kiehuvasta vedestä pois helposti grillipihdeillä.

Kertokaapa omianne niin lisäilen niitä sitten tähän ja lisään omianikin kun tulee mieleen!

Jostain syystä en saa kopioitua teidän antamianne niksejä kommenteista, vaan mukaan lähtee kaikki sivulaatikotkin. Naputtelen ne nyt tähän lyhennettynä. Kommenteista voitte lukea ne tarkemmin. Lisääkin saa edelleen laittaa, laitetaan hyvät niksit kiertoon!

* Pohjaan palaneelle kattilalle on tullut lisää pelastuskeinoja: konetiskiaine+vesi-liuoksessa liotus sekä ruokasooda, joka onkin myrkyttömin ja hellin vaihtoehto.

* Palaneen ruoan hellasta (ei keraamisesta!) ja kattilanpohjasta saa pois sokeripalalla raaputtamalla.

* Jos tuttipulloja yms. keitettäviä on vain yhden kattilallisen verran (siis kaikki keitettävät mahtuu kattilaan kerralla) kannattaa ne kaataa lävikköön, jolloin ei tarvitse niitä onkia kuumasta vedestä.

* Ruokapöydän lähelle kulho, johon sideharso- tms lappuja lasten sotkujen siivoamiseen -> säästää talouspaperia!

* Esim. koiranpennun vahinkojen ja muiden pienten sotkujen siivoamiseen sumutuspulloon Tolua + vettä ja pulloja eri paikkoihin, niin saa nopeasti siivottua tuoreeltaan.

* Jos haluat pakastaa kokonaisen kuivakakun, mutta myös maistaa tuotostasi, tee taikinasta kaksi kakkua: pakastettava kakku normaaliin kakkuvuokaan ja maistelukakku lasten kakkuvuokaan

* No nyt tulee hyvä niksi, jos muillakin on samoja ongelmia kuin minulla, eli että ei pysty kopioimaan tekstiä, vaan lähtee kaikki mukaan: Kun kopioit kommentit, pyöräytä ne esim. muistion kautta: Kopioi > liitä muistioon> kopioi ja lopuksi liitä sinne, mihin ne haluat. Muistio ei ymmärrä muotoiluja, joten laatikot, fontit, sisennykset yms. muotoilut häviävät. Pieni mutka, mutta vähentää naputuksen tarvetta.

* Minua risoi aikani se, että mies kyllä vei roskat, muttei koskaan vaivautunut hakemaan uutta pussia tilalle. keksin laittaa roskiksen pohjalle muutamia pusseja valmiiksi odottamaan ja vaikkei mies niitäkään muista/tajua laittaa, niin ainakin ne on itsellä heti siinä käden ulottuvilla.
Joskus kokeilin myös sitä, että pujottelin erivärisiä roskapusseja paikoilleen päällekkäin; eli kun ottaa täyden pussin pois, alla on jo seuraava odottamssa.

* Tuli mieleen tuosta roskapussi-asiasta. Meillä on kaupasta ostettuja rullalla olevia roskapusseja, joten koko rulla vaan ämpärin pohjalle ja siitä eka pussi käyttöön. Kun roskiksen lähtee viemään, se tulee katkaista ensin rullasta. Samalla tulee laitettua uusi pussi tilalle tai sitten vedät perässäsi koko rullallista roskapusseja! Jopa mies oppii. ;)


* Kun ruokakermaa kuluu vain liraus ja loppu uhkaa jäädä happanemaan jääkaapin perälle, ylimääräinen kannattaa laittaa jääpalapussissa tai -muotissa pakkaseen. Siitä on helppo napata esim. kastikkeeseen haluamansa määrä eikä kärsi pakkasesta yhtään.

* Leivontaan vinkki: Kun ohjeessa kehoitetaan sihtaamaan jauhot siivilän läpi-ja vaikka ei kehoitetakkaan,saa sekoittamalla vispilällä jauhot tasaiseksi ja paakut pois