En olekaan pitkään aikaan leiponut itse leipää. Vaikka se on loppujen lopuksi niin helppoa ja nopeaa, kunhan vaan saa aikaseks alottaa. Kuvassa oikealla pojan leipomia sämpylöitä.

164485.jpg

5 dl vettä

50 g hiivaa

1½ tl suolaa

3 rkl juoksevaa hunajaa (siirappikin käy)

3 dl porkkanaraastetta

2 dl kaurahiutaleita

8-9 dl vehnäjauhoja

½ dl öljyä

Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola, hunaja, porkkanaraaste ja kaurahiutaleet, sekoita hyvin. Lisää vehnäjauhoja ja alusta taikinaa käsin. Lisää lopuksi öljy.

Kohota taikina kaksinkertaiseksi. Leivo taikinasta haluamasi muotoisia sämpylöitä tai leipiä. Kohota. Paista +225 C  15-20 min. Tai leipiä +200 C 20-30 min. leivän koosta riippuen.

164487.jpg

Minun taikinasta tuli aika tarttuvaista (johtuikohan liiasta kohoamisesta), joten pyörittelin toisen puolen taikinasta pötkyläksi ja laitoin voideltuun pitkulavuokaan (takana). Kohotin, pistelin veitsellä ja paistoin.